Ziua Națională a Meseriilor

MESERIA FACE DIFERENȚA
ACTIVITĂȚI DEDICATE ZILEI NAȚIONALE A MESERIILOR ÎN LICEUL TEORETIC „EMIL RACOVIȚĂ”
Săptămâna meseriilor

De Dragobete – iubirea în tradițiile românești
    În perioada premergătoare Zilei Naționale a Meseriilor (11 martie) se desfășoară campania de promovare a învățământului profesional și tehnic intitulată Meseria face diferența. Elevii Liceului Teoretic „Emil Racoviță” de la specializările design vestimentar și turism au organizat joi, 24 februarie, cu ocazia sărbătorii Dragobetelui, prima manifestare din programul activităților propuse. Organizatorii au proiectat un eveniment prin care să susțină aceste deziderate și, mai ales, prin care să își demonstreze abilitățile și competențele deprinse în orele de specialitate.
    Astfel, ziua de 24 februarie a debutat sub semne festive, cu mini-expoziția Panoul iubirii. Produsele tradiționale artizanale expuse au fost realizate de către elevii de la specializarea design vestimentar în cadrul atelierului de instruire practică. Amplasat în curtea școlii, panoul s-a transformat într-un cadru ideal pentru cei care au dorit să imortalizeze un moment special de Dragobete. Competențele elevilor de la turism s-au remarcat îndeosebi în valorificarea unor tradiții specifice transpuse de data aceasta în momente artistice care au umplut curtea liceului de energie. Dansurile tematice tradiționale prezentate i-au antrenat și pe ceilalți elevi ai școlii invitați la aceste manifestări, alături de profesori. Evenimentul s-a încheiat cu un flashmob - Inima iubirii – care a îmbrăcat curtea liceului.
Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor
Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor

Ateliere creative. Tradiție și modernitate în design vestimentar și turism
    Atelierele creative organizate de profesorii de specialitate în cadrul proiectului „Meseria face diferența” pentru elevii Liceului Teoretic „Emil Racoviță”, specializarea tehnician design vestimentar, au fost găzduite de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
    Partea practică a pus la încercare abilitățile elevilor care au realizat, lucrând cu diferite tipuri de cusături și cu motive geometrice și florale, mărțișoare, broderii pe diverse detalii vestimentare, au împletit șnur roșu/alb pentru mărțișoare, semne de carte și au realizat brățări în aceeași combinație cromatică specifică primei luni a primăverii. Elevii au avut un adevărat ghid în persoana doamnei Maria Brete, meșterița populară. Activitatea s-a încheiat cu degustarea unor produse tradiționale pregătite special de către elevi pentru această zi.
Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor
Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor
Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor

Orientare și consiliere în alegerea meseriei
    Pentru elevii de la specializările turism și tehnician în design vestimentar, activitățile desfășurate în Liceul Teoretic „Emil Racoviță” cu ocazia Săptămânii Meseriilor au continuat cu manifestări dedicate orientării și consilierii în alegerea meseriei.
    Astfel, ziua de 9 martie 2022 a fost dedicată work-shopului Agenția de turism și meseriile specifice ei. Elevii s-au bucurat de prezența d-nei Iulia Scurt, ghid turistic și directorul agenției de turism REDEX TOUR.
    Ziua de 11 martie 2022 a stat sub semnul dialogului prilejuit de organizarea masei rotunde cu tema Importanța calificării profesionale - Liceul Teoretic „Emil Racoviță” pe piața muncii. Activitatea a pornit de la inițiativa cadrelor didactice de a asigura o cât mai bună orientare școlară, precum și consiliere în alegerea viitoarei cariere a elevilor de la filiera tehnologică, domeniul de calificare Industrie textilă și pielărie, specializarea Tehnician designer vestimentar. Succesul activității s-a datorat prezenței d-nei ing. Claudia Bauer Olert - manager la SC RELOTEX SRL și a d-nei ing. Camelia Draghiș, directorul punctului de lucru Baia Mare al SC TAPARO SA. Discursul motivațional al acestora s-a constituit într-o adevărată pledoarie pentru meseria de designer vestimentar, pentru oportunitățile pe care acestea le oferă.
Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor

„Iubește-ți meseria!”
Săptămâna meseriilor Săptămâna meseriilor
© 2022 Liceul Teoretic "Emil Racoviță", Toate drepturile rezervate.