Programe și proiecte
"Educaţia nu măsoară cât de mult ai memorat sau cât de multe ştii. Educaţia reprezintă capacitatea de a face diferenţa între lucrurile pe care le ştii şi cele pe care nu le ştii."
Anatole France

„Povești împachetate”
Povești împachetate
    Vineri, 25.02.2022 a fost despre „Povești împachetate”. Elevii claselor a IX-a, au ales o carte citită și au apelat la creativitate, la colaborare, la comunicare, gândire critică. Valorile și atitudinile urmărite: cultivarea interesului pentru lectură şi a plăcerii de a citi, dar și stimularea gândirii autonome, reflexive în raport cu mesajele cărților. Competența vizată este exprimarea în scris a unei opinii față de un text literar într-un mod original. Cărțile alese au fost: Hoțul de cărți-M. Zusak, Miss Peregrine-R.Riggs, De veghe în lanul de secară-J. Salinger, Copila Stea- J.Spinelli, Maitreyi- M Eliade, Alchimistul- P.Coelho, Eu sunt Malala-Malala- Malala Yousafzai și alte cărți preferate.
„Ziua Culturii Naționale”
Ziua Culturii Nationale
„Ziua Națională a Lecturii”
Ziua Națională a Lecturii

Ziua Națională a Lecturii
    Ziua Națională a Lecturii - Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arăta în 2018 că doar 16% dintre români citesc cărți lunar, în timp ce 35% nu au citit niciodată o carte. Într-un astfel de context, Ziua Națională a Lecturii apare ca o oportunitate de a conștientiza tinerii că influența cărților de calitate este incomensurabilă și că întotdeauna cultivarea ființei umane în particular conduce, în mod incontestabil, la progresul societății în general. Elevii Liceului Teoretic „Emil Racoviță” marchează acest eveniment prin activități diverse, fixate în intervalul orar 11-14, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și cu Direcția pentru Cultură Maramureș.
„Ziua Culturii Naționale”
Ziua Culturii Nationale
    Vineri, 14.01.2022, în Liceul Teoretic „Emil Racoviță” s-a sărbătorit, ca în fiecare an, Ziua Culturii Naționale. A fost o provocare pentru toți profesorii școlii care și-au dorit să adune energia și vibrația tuturor elevilor, însă respectând normele de siguranță pe care vremurile actuale le impun. Astfel, s-a conturat ideea atelierelor de lucru cu activități realizate prin cuplaje în sistem online, desfășurare cu toate clasele liceului. Chiar dacă nu au părăsit spațiul lor de învățare, elevii au fost aproape unii de alții, au interacționat și s-au manifestat în contexte culturale vii si emoționante. Expunerea la un contextul cultural cât mai diversificat este, de altfel, un obiectiv important al școlii noastre, iar Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare care trebuie să ne reamintească mereu cine suntem. Suntem un popor cu o zestre culturală bogată, cu care ne putem mândri. Fie că vorbim despre literatură, istorie, arhitectură, muzică, pictură, sculptură sau mai nou despre film, fotografie, concerte, expoziții sau despre artele spectacolului, esența creativității românești ajunge la mintea și sufletul popoarelor din întreaga lume. Cultura e cel mai frumos dar pe care un om și-l poate face, căci îi atinge sufletul și mintea pentru totdeauna. Prin limbă avem acces la cultură. Acesta este și motivul pentru care adunăm, simbolic, ideea de cultură sub numele marelui Eminescu. De ce el? Fiindcă a fost primul meșter inspirat care a îmbogățit limba română ca nimeni altul, prelucrând-o poetic. Fiindcă preocuparea lui pentru problemele lingvistice în general și pentru cele de limbă română în special, au constituit o constantă a vieții sale manifestată atât în anii de studii, cât și în perioada în care a fost redactor, publicist și scriitor. Dar mai ales fiindcă a iubit acest popor și limba lui dincolo de orice rațiune egoistă sau meschină, iar a-ți prețui limba reprezintă un gest de normalitate, de demnitate și de bună educație.
„Punte peste timp, valori naționale românești”
    Proiectul „Punte peste timp, valori naționale românești” desfășurat joi, 25.11.2021, în Liceul Teoretic „Emil Racoviță” cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, a avut drept scop declarat cunoașterea valorilor românești ca necesitate imperativă a fiecărui român. Astfel, cele 33 de activități desfășurate în fiecare clasă a liceului, au consolidat ideea că asumarea suveranității noastre și promovarea valorilor naționale sunt atât datorii morale, cât și motive de mândrie pentru oricare dintre noi.
    A fost un ceas al bucuriei și al emoției în care s-au împărtășit gânduri despre curajul și dăruirea celor ce au înfăptuit Unirea, despre contextul istoric care a dus la împlinirea acestui vis secular românesc. Rezultatele activităților s-au materializat în calde gânduri pentru România, în mesaje și scrisori adresate unor personalități istorice românești sau în versuri dedicate Marii Uniri. Coșurile cu decorații tricolore, planșele, colajele și posterele realizate de elevi și-au găsit sursa de inspirație fie în materialele audio-video urmărite în clasă, fie în informațiile istorice dobândite în timp. Tuturor acestora li s-a adăugat emoția sărbătoririi ființei noastre românești.
Proiectul "Ethical Nature"
Proiectul "Ethical Nature" este un proiect eTwinning de colaborare, comunicare, schimb de informații și bune practici la nivel european. Proiectul vizează stabilirea unor relații de colaborare și prietenie între profesorii și elevii școlilor partenere din Turcia, Serbia și Italia, ce va determina integrarea într-un sistem educativ european, îmbunătățirea comunicării într-o limbă străină (engleza) a tuturor participanților la proiect , a conștientizării interacțiunii dintre om și mediul înconjurător, în vederea dezvoltării unor abilități în ceea ce privește comportamentele etice și a promovării educației dezvoltării durabile și gestionării dezastrelor naturale. La nivel de liceu proiectul este coordonat de prof. Tiță Anca, din echipă făcând parte 6 elevi din clasa a XI-a I-specializarea Turism și alimentație.
...pagină în lucru...
© 2022 Liceul Teoretic "Emil Racoviță", Toate drepturile rezervate.