Programe și proiecte
"Educaţia nu măsoară cât de mult ai memorat sau cât de multe ştii. Educaţia reprezintă capacitatea de a face diferenţa între lucrurile pe care le ştii şi cele pe care nu le ştii."
Anatole France

Proiectul eTwinning "Friends without borders"
"Friends without borders" este un proiect eTwinning de colaborare, comunicare, schimb de informații și exemple de bune practici la nivel european. Proiectul vizează stabilirea unor relații de colaborare și prietenie între elevi și profesori, dezvoltarea multiculturală ce va determina integrarea într-un sistem educativ european , îmbunătățirea abilităților de comunicare într-o limbă străină (limba engleză) a tuturor participanților la proiect, manifestarea interesului de a cunoaște cultura , civilizația , atracțiile turistice și gastronomia specifică țărilor partenere, stimularea creativității, a gândirii critice și a muncii în echipă, care vor constitui un liant intre elevii si profesorii din cadrul școlilor partenere. În cadrul proiectului sunt implicate 9 școli: Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” ( prof. Tiță Anca-fondator, prof. Bonte Adriana ) și școli din Turcia.; 11 profesori și 44 de elevi.
- site proiect
Proiectul eTwinning "SWOT VET"
Liceul Teoretic "Emil Racoviță" este partener în cadrul Proiectului eTwinning "SWOT VET", proiect de colaborare internațională între 14 profesori și 34 de elevi proveniți din școli din Turcia și Croația. Din cadrul liceului sunt implicați 3 elevi din clasa a XI-a I, specializarea turism și alimentație publică, coordonați de prof. Tiță Anca. Proiectul își propune să identifice problemele, provocările și oportunitățile de gândire strategică prin analiza SWOT, despre viitorul învățământului tehnic și să stabilească o bază pentru problemele strategice din liceele profesionale europene. În cadrul proiectului se lucrează colaborativ, se fac schimb de idei și bune practici, experiența de învățare a limbii engleze , a utilizării diferitelor aplicații în mediul online , fiind îmbunătățită.
- site proiect

Împreună printre ani...
ÎMPREUNĂ au fost OAMENII acestei școli de la înființare, în 1977, când doamna profesor de biologie, Gabor Elvira, a fost chemată la partid și a primit sarcina, cu puțin timp înainte de 15 septembrie 1977, să pregătească deschiderea anului școlar la Liceul de Științe ale Naturii în calitate de director, fără ca liceul să aibă sediu sau să aibă profesori... Avea doar elevi... două clase… Apoi s-a găsit sediu, în clădirea Facultății de Biologie, s-au găsit profesori și din acel moment liceul a devenit, prin rezultate,vizibil pe scena învățământului maramureșean.
Dar... au început și greutățile...
Chiar și în lipsa spațiului de școlarizare, liceul era din ce în ce mai căutat de elevi și părinți, clasele deveneau din ce în ce mai numeroase, GENERAȚIILE de elevi erau nevoite să învețe în locații diferite: Universitate – Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Universitate –Școala generală nr. 4 – Școala generală nr. 6, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” (Str. Vasile Alecsandri) – Colegiul Tehnic „C. D. Nenițescu”, iar, din 2012, alături de Colegiul Tehnic „Carmen Sylva” – suntem LICEUL TEORETIC „EMIL RACOVIȚĂ”.
Și iată că am rămas ÎMPREUNĂ PRINTRE ANI...
Acest lucru mă determină să consider fiecare întâlnire a noastră din 15 noiembrie, ziua de naștere a savantului Emil Racoviță, mentorul liceului nostru, o „Sărbătoare a recunoștinței” pentru că, rămânând ÎMPREUNĂ PRINTRE ANI..., ÎMPREUNĂ reușim să scriem istoria acestei școli.
Astăzi, 100 de scriitori, elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță”, lansează volu¬mul aniversar „Oameni care zidesc timpul”, la aceeași oră, ora 12, în șase locații din Baia Mare: Aula Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord, Colonia Pictorilor, Observatorul astronomic, Biblioteca Universitară a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”. O performanță inedită!
Acest lucru arată că proiectul nostru „Împreună… printre ani”, în cadrul căruia se desfășoară anual activități în cinstea mentorului școlii noastre, a existat încă de la începuturi, înainte de a fi scris în 2011! (Director, prof. Pop Mariana)

1. Aula Universității Tehnice din Cluj-Napoca,
Centrul Universitar Nord
În spațiul festiv al Aulei Uni¬versității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, elevii claselor a IX-a, a X-a A, a X-a H, a XI-a A, a XII-a C și a XII-a F, alături de profesorii-diriginți: Camelia Podina, Adriana Florian, Carmen Petrean, Gabriel Tiță, Vasile Hotea, Liviu Petrean, Georgeta Ianc, Adriana Bonte, Edina Timb, Luminița Marincaș, Cristina Dragomir, Dana Glodean și Adrian Bota, au luat parte la un altfel de curs de formare, prin valorificarea calităţii de mentor a savantului Emil Racoviţă în parcursul educaţional şi cultural al elevului racoviţean.
Astfel, momentele activității au fost concepute pornind de la această idee: cuvântul de început, rostit de doamna director, Mariana Pop; un discurs motivațional susținut de un fost elev al liceului nostru, actualmente muzeograf în cadrul Muzeului Zoologic din Cluj-Napoca; un quiz online prin intermediul aplicației KAHOOT cu privire la viața și activitatea savantului Emil Racoviță; diseminarea activităților din cadrul proiectului „Împreună... printre ani” prin filmulețul: „Un timp de poveste”; prezentarea cărții „OAMENI CARE ZIDESC TIMPUL” făcută de către elevul Darius Boitor din clasa a XII-a F, care a „dat o raită” prin gândurile elevilor, provocându-i la un dialog de tip aferentație inversă pe autorii acestora; anunțarea următorului pas al poveștii noastre, cu titlul: „TIMPUL... E VALOARE?”, printr-un interviu al unui fost elev racovițean care a studiat în Anglia și „Un gând... pentru noi” – care a „închis cercul” activității printr-un feed-back solicitat elevilor, referitor la ce au văzut, au simțit sau trăit.
Astfel, povestea timpului se zidește trainic, solid prin oameni și, treptat, devine cea mai fascinantă dintre toate, fiindcă oamenii fără timp... ar muri, iar timpul fără oameni... ar fi neant!

2. Colonia Pictorilor
Tot „Împreună... printre ani” am pășit, pentru lansarea cărții „Oameni care zidesc timpul”, într-o locație ce încântă fără nicio îndoială orgoliul de a fi băi¬mărean: Complexul Expo¬zițional Colonia Pictorilor. „Oameni care zidesc timpul” este o carte care, fără pretenții literare, adună rânduri născute din clipe dragi petrecute alături de colegi, prieteni, profesori. Activitatea a fost deschisă cu rândurile scrise de un elev al clasei a XII-a care, la fel ca ceilalți colegi ai săi, se apropie vertiginos de sfârșitul anilor de liceu. De ce câteva rânduri scrise de elevi? Pentru că dincolo de ei, dincolo de plecarea lor, dorim să rămână o mărturie a faptului că au trecut pe aici, că au fost alături de noi pentru o vreme, iar noi, alături de ei. După cuvântul de bun venit cu care ne-a întâmpinat dna lector universitar doctor Laura Ghinea, a urmat o prezentare a cărții de către prof. Raluca Giurgiulescu și elevi ai claselor a XII-a A și I, a XI-a F și a X-a E, însoțiți de profesorii diriginți Anca Tiță, Mihaela Chiș și Corina Bodea. Pentru că oamenii model, cu adevărat valoroși aparțin nu doar trecutului, ci și prezentului, am urmărit anevoiosul drum al reabilitării acestui loc special, într-un indelebil film de prezentare, urmat de turul ghidat al galeriei de artă. O vânătoare de comori a încheiat agreabil activitatea, în zâmbete senine de adolescenți racovițeni.

3. Observatorul astronomic
Un alt popas pentru cunoaștere și autocunoaștere a fost la Observatorul Astronomic, locul în care putem afla ce se întâmplă deasupra noastră odată cu lăsarea serii. Aici, sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Breban, fiecare clasă, din cele prezente, și-a delegat trei „scriitori”, care și-au exprimat impresiile despre activitățile desfășurate în cadrul proiectului, devenind mesagerii colegilor, în povești unice. S-a pornit de la ideea că, dacă existența umană este o aventură, viața elevului racovițean este o aventură a cunoașterii, unii având ocazia de a experimenta aventura scrisului, devenind „scriitori pentru o zi” și au prezentat, în scrierile lor diferite tipuri de aventuri, pe care le-au citit în cadrul activității: aventură în lumea științei, pe urmele savantului, in¬cursiune în istorie, călătorie în lumea cărților și o aventură de suflet, ca voluntari. Invitații-surpriză au fost absol¬venți din promoția 2019, care și-au prezentat aventura devenirii lor. Ultima aventură a fost cea stelară, în care elevii au fost călăuziți de domnul director al instituției, urmată de o prezentare sub Cupola Planetariului. Impresiile „aventurierilor” racovițeni au fost pozitive și postate, împreună cu câteva fotografii, pe platforma Adservio.

4. Biblioteca Universitară a Centrului Universitar Nord din Baia Mare
Alte patru clase ale liceului, clasa a X-a D, a XI-a C, a XI-a H, a XII-a E și a XII-a G, însoțite de profesorii-diriginți: prof. Viorica Brisc, prof. Maria Couți, prof. Voichița Mândru și prof. Iosif Mureșan au sărbătorit și ele, la Biblioteca Universitară a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, atât 151 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, cât și lansarea volumului aniversar de eseuri scrise de 100 de elevi ai liceului și reunite sub titlul „Oameni care zidesc timpul”. Elevii-scriitori au avut ocazia de a-și prezenta creațiile în fața colegilor, cu emoțiile inerente peste care au trecut, însă, cu succes. La final de activitate putem afirma că mai micii sau mai marii elevi ai liceului au rămas cu o impresie pozitivă asupra a ceea ce înseamnă 15 noiembrie în viața de licean a oricărui „racovițean”.

5. Muzeul de Etnografie și Artă Populară
Am urmat, apoi, drumul care ne-a călăuzit călătoria inițiatică înspre Muzeul de Etnografie și Artă Populară, un alt spațiu al desfășurării activității, ce a fost ales pornind de la premisa că elevii noștri prețuiesc valorile, printre care se numără și folclorul. Din acest considerent, am decis desfășurarea unei șezători literare - o lecție outdoor - context oportun pentru lecturarea textelor regăsite în volum aniversar „Oameni care zidesc timpul”.Momentele de lectură au fost împletite cu momente artistice, cântece și dansuri populare, dar și cu o paradă a perso¬najelor literare, personaje desprinse din toposul rural.
Întreaga activitate a fost deosebită și vreau să închei subliniind faptul că derularea unor astfel de proiecte, inițiate și coordonate de profesorii liceului nostru, este lăudabilă, motiv pentru care pot fi considerați oameni care zidesc timpul, întrucât efectele muncii noastre se vor vedea peste ani, în reușitele elevilor noștri.
6. Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”
Și, dacă „pendula arată clipa, oare cine arată veşnicia?” (Walt Whitman). Cred că prin activitatea derulată „(DE)VENIND... ÎN TIMP”, noi (elevi, profesori, părinți) am încercat pentru o clipă să oprim ceasul care ne măsoară destrămarea (Blaga) și să trăim frânturi de TIMP din Racoviță (savantul) împărtășind valori comune pentru Racoviță (liceul). Cei prezenți, elevii claselor a X-a I, a XI-a B și a X-a F, alături de profesorii-diriginți: Mirela Robaș, Gabriela Kato, Rareș Muntean și Florin Bretan, am devenit „Oameni care zidesc timpul” prin gândurile puse pe hârtie (cele 100 de eseuri), dar și prin faptul că atunci, acolo, printr-o incursiune în timp am trăit Împreună bucuria evenimentului.Cum e și firesc, timpul are și viitor… astfel, am visat cu ochii deschiși la „Racoviță pentru... o zi”.
(gazetademaramures.ro)
Proiectul „Support to European Quality Assurance
in Vocational Education and Training (EQAVET)
National reference points”(EQAVET-NRP-RO 2019)
Liceul Teoretic ”Emil Racoviţă” este partener naţional în cadrul proiectului „Support to European Quality Assurance in Vocational Education and Training (EQAVET) National reference points” (EQAVET-NRP-RO 2019), finanţat prin programul Erasmus+.
Coordonat de către Centrul Naţional pentru Învăţământul Profesional şi Tehnic, proiectul are ca scop dezvoltarea și îmbunătățirea procesului de asigurare a calității în învăţământul profesional şi tehnic, a relevanței și eficienței formării profesionale, precum și a schimbului de bune practici între şcoli, în cadrul unor rețele parteneriale, constituite pe domenii de activitate.
Liceul Teoretic ”Emil Racoviţă” face parte din Reţeaua 7- domeniul industrie textilă şi pielărie, alături de alte 5 şcoli din ţară:
• Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni,
• Colegiul Tehnic ”Maria Baiulescu” Braşov,
• Liceul Tehnologic ”Valerius Branişte” Lugoj,
• Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Bucureşti,
• Liceul Tehnologic ”Francisc Neuman” Arad.
Membrii reţelei au stabilit, de comun acord, un plan de activităţi, fiecare şcoală din reţea urmând să organizeze câte o activitate de învăţare colegială (peer learning), în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2021.
Concurs inedit la ”C. U. Nord”: ”De la rețetele
de acasă la rețete inovatoare”
Evenimentul „De la rețetele de acasă la rețete inovatoare”, a avut loc vineri, 13 decembrie 2019, la Centrul Universitar Nord din Baia Mare și a reunit peste 200 de studenți, elevi, cadre didactice și specialiști în domeniu.
La concursul denumit „Rețetele mele preferate de acasă” au participat 21 de echipaje de la 18 licee din Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Povestea unui număr de 84 de rețete a fost prezentată într-un mod total original: sub formă de poezii, scenete, prezentări, filmulețe, colinde ori șezători. Echipajul Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare a obținut locul II. Elevii au fost îndrumați de: prof. Giurgiulescu Raluca, prof. Marincaș Luminița, prof. Mândru Voichița
Succesul unei rețete este dat de felul în care aceasta combină tradiția cu inovarea. Despre tradiție și inovare a fost vorba pe tot parcursul acestui eveniment care a adunat la un loc, trecutul, prezentul și viitorul unor specializări de mare interes în industria alimentară: Controlul și expertiza produselor alimentare și Ingineria produselor alimentare”.

Proiectul ”ROMÂNIA - CULTURĂ, TURISM, TRADIȚIE”
Tradiţiile, turismul și elementele culturii tradiționale sunt și rămân tezaurul nostru cel mai de preţ. Considerăm că este momentul să continuăm procesul de redescoperire a valorilor turistice şi a celor mai reprezentative valori ale culturii tradiționale, să le facem cunoscute şi să le promovăm cum se cuvine. Proiectul „România – cultură, turism, tradiție”, reprezintă o nouă alternativă educaţională ce contribuie la creşterea calităţii în educaţie.
Ajuns la cea de-a V-a ediție, devine o tradiție pentru liceul nostru. Are un larg caracter interdisciplinar și oferă modalităţi eficiente de valorizare a elementelor reprezentative din domeniul turismului, tradițiilor, culturii tradiționale. Proiectul “România–cultură, turism, tradiţie”, Ediția a-V-a, a fost aprobat în cadrul domeniului cultural artistic– folclor, tradiţii, obiceiuri, cod CAERI 1551/OMEN 3016/09.01.2019. Etapa finală a concursului, etapa regională, s-a desfășurat în data de 11 octombrie 2019, cu sprijinul și implicarea partenerilor. Au participat 64 de elevi, coordonați de 12 profesori, de la unitățile calificate.
La simpozion au fost înscrise 33 de lucrări din 15 județe.Proiectul propune activităţi de valorizare a potențialului cultural și turistic din diferite zone ale țării și promovarea interesului pentru afirmarea identităţii locale şi naţionale. (Coord. Prof. Voichița Mândru), ziarmm.ro
Proiect educațional ”Arta de a conduce”

Diseminarea proiectului educațional extrașcolar ”Arta de a conduce” , inițiat de domnul prefect Moldovan Vasile, domnul președinte la Consilului Județean Zetea Gabriel, de doamna inspector școlar general Moldovan Ana, prin care se dorește creșterea gradului de implicare civică a elevilor din cadrul Liceului Teoretic ”Emil Racoviță”, în domeniul politicilor publice, implementate de instituții deconcentrate, administrative și educaționale din județul Maramureș. Elevii selectați din cadrul liceului, vor participa la sesiuni de training pe tema leadership-ului, unde vor aborda teme diverse în concordanță cu ”arta de a conduce”. În acest context , vor avea posibilitatea de a identifica specificul serviciilor oferite de cele trei instituții , prin participarea la activitățile: ”PREFECT PENTRU O ZI”, ”PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN PENTRU O ZI” și ”INSPECTOR ȘCOLAR PENTRU O ZI”.
Proiect de asistenta SES, Germania

Vizita doamnei Liselotte Sobeck, expert SES în cadrul,
Programului Senior Experten Service
Obiectivele activităților:
1. Consultanță privind îmbunătățirea și dezvoltarea activităților din cadrul procesului instructiv-educativ.
2. Crearea de oportunități pentru dezvoltarea unor relații parteneriale și de schimb de experiență cu școli de profil din Germania.
Parteneriat pentru calitate

POSDRU/85/1.1/S/57551 - Îmbunătățirea calității educației și formării profesionale prin rețele parteneriale - reațeaua 12 Industrie textile și pielărie
Obiectiv general: Îmbunătățirea sistemului de educație și formare profesională inițială, prin dezvoltarea de competențe și metodologii pentru implementarea Cadrului Comun European de referință pentru Asigurarea Calității în învățământul profesional și tehnic
Proiectul național Antidrog "Împreună"

Scopul proiectului: campanie de educație morală, civică, pentru sănătate și conștientizare a pericolelor consumului de droguri, alături de propunerea unor alternative de petrecere a timpului liber înspre beneficiul tinerilor.
Inițiat în anul 2002, aflat în derulare în prezent.
Parteneri: Inspectoratul Județean Școlar Maramureș
Recunoaște-ți dușmanii 2008-2009
Masca - Mit și simbol 2011-2012
Fii independent, nu dependent! 2012-2013
Finalitatea proiectului - premiul II, III, mențiune la faza națională
Cauza noastră comună

Proiect transfrontalier, Zona Tisa Superioară - România, Ungaria, Ucraina
Inițiat în anul 2002, aflat în derulare în prezent
Scop: educație ecologică pentru tineri de dincolo și dincoace de granițe
Inițiator: Liceul II Rakoczy Ferenc din Vasarosnameny, Ungaria
Finanțat de Uniunuea Europeană, prin programul HUSKROUA/1001/039 "A cooperation programs which breach barriers along the Upper-Tisa region."
"Pași spre sufletul lor"

Proiect local realizat în scop caritabil, pe principiul voluntariatului
Beneficiar: copiii din Casele de tip familial Cehov și 22 Decembrie, Baia Mare
Inițiere: anul 2004, derulare ]n prezent
Parteneri: Teatrul Municipal, Inspectoratul Județean Școlar Maramureș
Școala cu porțile deschise

Scopul proiectului: cunoașterea de către alte școli prin intermediul artei, a activităților extracuriculare desfășurate în Liceul Teoretic "Emil Racoviță"
Proiect inițiat în 2003, aflat în derulare
Activități: spectacole de teatru, acțiuni comune cu elevii din școlile generale partenere
Europa, casa noastră

Concursul național "Europa casa noastră", o campanie de informare privind prioritățile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul școlar
Biodiversitate și scimbări climatice

Scopul proiectului: educație ecologică, analiza schimbărilor climatice asupra mediului
Orizont de timp: 2011-2012
Parteneri: Asociația HEIDENROSLEIN, Administrația Fondurilor pentru Mediu
Finalitate - participare la conferința "Biodiversitatea", la Parlamentul European, Bruxelles
Educația conștientă a mediului și pedagogia sisținerii

Proiect internațional Comenius finanțat de EGT
Mecanismul de finanțare Norvegian
Componenta nr. 3, Mobilitate internațională și programe de schimb
Orizont de timp: 2009-2010
Locul de desfășurare: Tiszafured(HU) - Baia Mare(RO)
Urbis Salvus

Proiect comunitar de salubrizare - Implementarea colectării selective 2007-2017
Campanie de informare și educare pentru colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje
Scopul proiectului: Extinderea colectării selective la nivel național
Parteneri: ECO-ROM AMBALAJE, București, PRIMĂRIA Baia Mare
S.C. Drusal S.A., INspectoratul Școlar Județean Maramureș
Iazurile de decantare - bombe ecologice

Campanie de conștinetizare și educație ecologică pentru comunitate
Orizont de timp - 2007
Finanțator: Administrația Fondului pentru Mediu
Parteneri: Asociația HEIDENROSLEIN, SC WESTCONSTRUCT COMPANY SRL
Biomonitorizarea mediului urban

Proiect în cadrul Programului de vecinătate România-Ucraina PHARE CBC 2006-2009
Finalitățile proiectului:
- Formarea resursei umane cu privire la monitorizarea poluării mediului de bioindicatori
- Elaborarea auxiliarului didactic - atlas "Monitorizarea polurăii prin bioindicatori"
- Plantări de arbuști în zonele cu risc ridicat de poluare
Coeziune economică și socială

Proiect PHARE TVET RO 0108.01
PHARE TVET RO 2002/000-586.05.01.02
PHARE TVET RO 2003/005-551.05.01
Proiect de modernizare a învățământului profesional și tehnic
Orizont de timp: 2002-2005
Scopul proiectului: Reabilitarea școlilor și centrelor de resurse din România
Finalitatea proiectului:
- Dotarea cu echipamente didactice de specialitate și amenajarea unul laborator tehnologic modern
- Formarea profesională a cadrelor
- Elaborarea de auxiliare didactice
© 2021 Liceul Teoretic "Emil Racoviță", Toate drepturile rezervate.